Previous slide
Next slide

Majatalon neljä sukupolvea:

1. sukupolvi: Jakob Fredrik Vuontisjärvi eli Reetrikki (1871-1952) & Anna Kreeta eli Reetu (1874-1964)
2. sukupolvi: Kalle Vuontisjärvi eli Vuontis-Kalle (1917-1995) & Maija (1924-2018)
3. sukupolvi: Matti Vuontisjärvi (1949-2002) & Tuula
4. sukupolvi: Tiina Vuontisjärvi (1982- ) & Petri

Majatalon emännät

Reetu

Anna Kreeta eli Reetu tuli Vuontisjärven sukuun 1890-luvun lopussa avioituessaan Jakob Fredrik Vuontisjärven eli Reetrikin kanssa. Reetu oli tarkka ja taloudellinen emäntä ja hän tiesi markan arvon. Vuoden 1927 kesällä oli kylällä majoitustilan puute, jolloin Reetu siivosi ja järjesteli navetan, ja siitä tulikin viihtyisä kesähotelli uima-altaine kaikkineen. Presidentti Ståhlberg majoittui poikansa kanssa mielellään yhdessä Reetun kesähotellin hinkalossa. Ensimmäinen sukupolvi luopui yrityksestään 1940-luvun lopulla, jolloin heidän nuorin poikansa Kalle ja puolisonsa Maija ottivat Majatalon hoiviinsa. Reetu opetti nuorelle Maija-miniälleen kaiken tarvittavan sekä opasti hänet tarkaksi emännäksi. Sukupolven vaihdoksen jälkeen Reetu keskittyi seurustelemaan vieraiden kanssa ja keittelemään kahvia.

 

Maija

Majatalon vanha emäntä, legendaarisen Vuontis-Kallen vaimo ja Majatalon emäntä 1940-luvulta alkaen. Maija on tehnyt osaltaan Majatalosta maankuulun pitopöytänsä, siisteytensä ja palvelualttiutensa ansiosta. Hyvästä ruoasta ja puhtaudesta hän oli tinkimätön. Maija muun muassa piti huolen, että pirtin lattia sekä seinät pestiin hyvin, juuriharjalla tietenkin. Jos pesemiseen meni aikaa alle 15 minuuttia, työtä ei oltu tehty huolella vaan se piti tehdä uudestaan. Maijan ruoka on ollut niin maankuulua ja erinomaista, että hänen reseptillään tehdyt poronkielet otettiin Helsingin Vaakunan ruokalistalle. Maija on saanut monia tunnustuksia elämäntyöstään. Hän oli muun muassa läskisoosin teon Suomen mestari 1970-luvun alussa. Maija on saanut Kallensa kanssa muun muassa Tornionlaakson Matkailuyhdistyksen matkailuyrittäjä-palkinnon vuonna 1991 sekä Matkailuhistorianseuralta Vuoden maineteko 1993 –palkinnon. Maija pääsi viettämään ansaitsemiaan vapaita 2000-luvun alkupuolella, mutta oli hengessä mukana Majatalon toiminnassa viimeiseen asti, kunnes pääsi Taivaan kotiin 94-vuotiaana keväällä 2018. Maija oli viimeiseen asti aika hyvässä kunnossa ja hän tapasi erittäin mielellään vanhoja ystäviään sekä Majatalon seuraavien sukupolvien naisia.

Tuula

Hetan Majatalo Oy:n toimitusjohtaja ja nykyinen emäntä.
Edesmenneen Matti Vuontisjärven, Majatalon kolmannen sukupolven puoliso 30 vuoden ajan. Tuula on Majatalon jokapaikan höylä ja osaa korjata paikan kuin paikan ja hoitaa asiat kirjanpidosta jättikokoisten kaasupullojen ja pääsulakkeiden vaihtoon. Hän on oppinut emännyyden ja maukkaiden ruokien teon anopiltaan Maijalta ja selvinnyt vaikeista ajoista uskomattomalla sitkeydellään ja hyväsydämisyydellään. Tuula ja Matti saivat Enontekiön vuoden 1999 yrittäjäpalkinnon mutta muutaman vuoden tämän jälkeen jäi suureksi yllätykseksi leskeksi. Nyt talon toimitusjohtaja on yrittäjänä yhdessä tyttärensä kanssa ja jatkanee sitä yhtä pitkään kuin sitkeä anoppinsa. Tuula on tämän päivän Majatalon sydän ja pää. Hän hoitaa Majatalon keittiön sekä toimistotöitä.

Tiina

Talon tytär, pikkujohtajatar, kuten itseään kutsui isänsä kanssa.
Tiina jatkaa Majatalon perinteitä neljännessä sukupolvessa ja toivoo, että seuraavatkin 100 vuotta olisivat yhtä menestyksekkäitä kuin kuluneet vuodet. Tiina hoitaa Majatalon hotellin puolen asioita kuten vastaanoton, markkinoinnin, retket ja opastukset yms. Hän rakastaa työtään ja vieraitaan sekä jatkaa Majatalon perinteitä erittäin ylpeänä ja kiitollisena. Tiina on saanut yrittäjyyden sekä siihen liittyvän elämäntavan verenperintönään ja on nyt hyvin onnellinen, että on saanut Petrin rinnalleen ja saa yrittää yhdessä äitinsä kanssa. Tiina on opiskellut oppisopimuksella useita tutkintoja ja sai Länsipohjan Yrittäjiltä Vuoden nuori yrittäjä 2013 -tunnustuksen. Hän on toiminut useana kautena TosiLapin = Enontekiön kunnan markkinointityöryhmässä sekä Enontekiön Yrittäjien varapuheenjohtajana.

Back to top