Previous slide
Next slide

Historiikki

Hetan Majatalolla on pitkät perinteet matkailun palveluksessa. Enontekiölle eksyneiden matkailijoiden palveleminen aloitettiin jo vuonna 1924, jolloin Anna Kreeta ja Fredrik Vuontisjärvi aloittivat kodissaan majatalon pidon. Ennen sotia Reetrikin mäki oli kylän keskuspaikka, jossa oli bensiiniasema, postipankin konttori, postitoimisto, puhelinkeskus, sekatavarakauppa ja hotelli. Lapin sodassa kaikki tuhoutui.

Heti sotien jälkeen tehtiin ensimmäinen sukupolven vaihdos. Kalle ja Maija perustivat kestikievarin sekä kauppaliikkeen. Majatalo sai Suomen viimeiset kestikievarioikeudet vuoteen 1955 saakka. Kauppa laitettiin kiinni 1970-luvulla, jolloin perhe pystyi keskittymään paremmin matkailijoihin. Majatalo tuli maankuuluksi ruoastaan, palvelustaan ja siisteydestään. Nuo ominaisuudet ovat edelleenkin tärkeimmät asiat Majatalon toiminnassa. Kalle oli mestari tarinoiden kerronnassa omalla murteellaan ja viihdytti vieraita mielellään useita tunteja päivässä. Työteliäs Maija passasi vieraita ammattitaidolla ja suurella sydämellään. Maija ja Kalle ovat ystävystyneet moniin kestitsemiinsä julkisuuden henkilöihin kuten Tapio Rautavaaraan, Mirjami Kuosmaseen, Åke Lindmaniin, Irwin Goodmaniin, Arkkipiispa Johannekseen, Tauno Äijälään sekä Yrjö Kokkoon.
1980-luvun lopulla tehtiin toinen sukupolvenvaihdos, kun Matti rakennutti Tuulansa kanssa hotellirakennuksen majatalon viereen. Hotellia laajennettiin vuonna 2000. Matti ei valitettavasti ehtinyt nauttia työnsä tuloksista vaan kuoli äkillisesti vuonna 2002. Tuula ja Tiina jatkoivat perinteiden vaalimista naisenergialla. Tiina avioitui Petrinsä kanssa vuonna 2014 yli kymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen ja nykyisin Tuula, Tiina ja Petri ovat hyvin yhteenhitsautunut kolmikko.

Kalle, Matti ja Tiina ovat kasvaneet turistien kanssa ja ensimmäiset muistikuvat liittyvät jokaisella matkailijoihin. Rakkaus Majataloon ja kaikkeen siihen liittyvään on ollut jokaisella verissä. Majatalo on antanut todella paljon hienoja kokemuksia ja pitkiä ystävyyssuhteita. Yksi hienoimmista kanta-asiakassuhteista on Käpylän seurakunnan nuorten vierailu joka vuosi viikolla 8 vuodesta 1963 alkaen jopa viidenkymmenen vuoden ajan.

Vaalimme Majatalon ja Hetan historiaa ilolla ja kiitoksella. Ympäri Majataloa on pieniä otoksia Majatalon pitkästä historiasta ja paikan päällä on myös mahdollisuus lukea ja kuunnella legendaarisen Vuontis-Kallen tarinoita. Navettamuseo on tekeillä pihapiirin vanhaan navettaan.

 

Tervetuloa vieraaksemme!

Back to top