Ruokailut

Hetan Majatalo tarjoaa vierailleen maittavat ruokailut maankuulusta pitopöydästä.
Maijan, Majatalon vanhan emännän, ruoat ovat aina herättäneet keskustelua ympäri Suomen.
Nyt perinnettä vieraiden vatsojen hyväilystä jatkavat Tuula ja Petri.
Majatalon ruokapöytään pääsemiseksi ajetaan pitkiäkin matkoja.

Pitopöytä katetaan ainoastaan tilauksesta tai huippusesonkeina.
Otathan etukäteen selville ruokailuajat.

 

Oiva-raportti Hetan Majatalo 29.06.2016  

 

 

Majatalon herkkuja

Tattimuhennos ja sienisalaatti tehdään lähimetsän sienistä.

Itsetehtyjen salaattien runsaus on yksi tärkeä osa, joka tekee Majatalon pitopöydästä maankuulun.

Suolalohta ja -siikaa nautitaan silloin tällöin niin aamiais- kuin päivällispöydässäkin.

Rippistiitiäisille ja muille nuorisoporukoille tarjotaan kotiruokaa, muiden muassa makaronipataa, jauheliha- ja nakkikastiketta, lihapullia, pyttipannua, risottoja, makkarakeittoa...

Nykyisin lähes kaikessa ruoan laitossa käytetään laktoosittomia ainesosia. Myös kasvissyöjille, keliaakikoille ja muille allergikoille järjestetään maittavaa ruokaa.

Poron käristyksen ja paistetun lohen salaisuus on se, ettei niiden valmistuksessa käytetä muuta kuin voita ja suolaa.

Poron jauhemaksapihvit tarjoillaan paistetun sipulin ja puolukkasurvoksen kera.

Poron verimakkaroita tehtiin entisaikaan paljon, mutta nykyisin ainesosia, kuten poron suolta, ei valitettavasti ole saatavilla.

Poron kielikastike on talon vanhimpia ruokalajeja ja nykyisin sitä pyritään tarjoamaan aina silloin tällöin.

Tiinan maastossa paistamat letut maistuvat erikoisen hyviltä, vaikka Tuulan tekemä taikina on peruslettutaikina. Ehkä makuun vaikuttavat nokipannukahvit ja Lapin luonto.

Tiinan Petrin bravuurina ovat muun muassa nuotiolla tehtävät ruoat, aamiaissämpylät, vaniljapullat ja kuivakakut. Petri joutuu opettelemaan Majatalon herkkujen teon kurkkimalla salaa Tuulan selän takaa, samoin kuin Tuula joutui tekemään oman anoppinsa kanssa. Petri tuo tulevaisuudessa varmasti oman lisänsä Majatalon herkkuihin.

Lanttu- ja porkkanalaatikkoa tarjoillaan Majatalossa muulloinkin kuin vain Jouluna.

Paikallisen Tunturi-Lapin Leivän Paula ja Pekka leipovat Majataloon tuoreet leivät vuosikymmenien kokemuksella.

Torstai on perinteisesti lohi-/herne-/poronlihakeitto- sekä vohveli-/lettu-/pannaripäivä.

Kallen ja Matin herkkua olivat kalanpäät ja poron konttiluut.

 

 

Pöyrisjärven siikaa sekä muikkuja ja joskus rautua Majataloon toimittavat paikalliset kalastajat.

Puolukkasurvos on ehdoton lisäke pororuokien kanssa.

Majatalon kotikalja tehdään itse Maija-ämmin salaisen reseptin mukaan.

Majatalon kylmä kaarnikkainen -drinkkiin löytyy valtavasti kaarnikoita eli variksenmarjoja lähialueelta.

Mustikkakeitto ja puolukkapuuro tehdään itse mehustetuista marjoista.

Makoisa riisipuuro haudutetaan mukaan pidemmille päiväbussiretkille ja se tarjoillaan esimerkiksi Jäämeren rannalla retkieväiden nauttimisen ja uintimahdollisuuden yhteydessä.

Muiden muassa marjapuuro sekä hilla- ja raparperikiisseli tehdään Lapin luonnon antimista.

Luumukermahyytelö on ollut yksi Maijan suosikkijälkiruoista. Tuulan suosituimpia taitaa olla mansikkarahka.

Majatalossa vierailevat nuorisoryhmät tietävät ja odottavat, että perinteen mukaan he saavat viimeisellä päivällisellä poronkäristystä ja jälkiruoaksi suklaakiisseliä sekä iltapalalla täytekakkua.

Tuulan äidiltä Majataloon on periytynyt lähinnä pikkuleipiä ja muita leivonnaisia.

Hanna-tätin kakut tehdään Maijan salaisella resähtillä. Tuula on oppinut niin pikkuleipien kuin monen muunkin Majatalon herkun teon kurkkimalla salaa ämmin selän takaa.

Suussa sulavia ilta- / kokouskahvien munkkeja ja voisilmäpullia leivotaan satoja kappaleita vuodessa.

Maija-äitin unelmatorttu periytyi Matti-pojan bravuuriksi.

Täytekakun täytteenä on perinteisesti hilloja ja se on kuorrutettu kermavaahdolla ja koristeltu Tuulan  tekemillä marsipaanikoristeilla.

Kermavaahtoa tarjotaan lähes joka jälkiruoan kanssa.

Hillat eli lakat eli suomuuraimet tarjoillaan vaniljakermajäätelön kera.

Aamupuurosta erityisen hyvän tekee pitkä haudutusaika.

Lapin leipäjuusto on perinteinen tarjottava juhlakahvipöydässä.

Puikulaperuna menestyy parhaiten Lapissa ja EU onkin suojannut Lapin puikulan nimen.

Back to top